Kosten

foto4

Wie betaalt mijn kosten voor rechtsbijstand?

Als je jouw adviseur, advocaat of jurist, opdracht geeft om jou juridisch te adviseren of bijvoorbeeld een procedure namens jou te voeren, dan bent jij opdrachtgever en betaal jij de kosten van jouw adviseur. Bij ons (ontslagvergoeding.nl) bepaal je altijd zelf welke dienst je wel of niet nodig hebt. Iedere dienst (product) kent een vaste prijs. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent en hoe hoog de kosten zullen zijn.

Bijkomende kosten, naast mijn kosten voor rechtsbijstand? Meestal niet en duidelijkheid vooraf!

Hoofdregel is dat een ontslagzaak voor werknemers geen bijkomende kosten kent. Uitzondering zijn proceskosten, waartoe de rechter een in het ongelijk gestelde partij kan veroordelen. Mocht een dergelijke situatie zich kunnen voordoen, dan zullen wij jou daar ruimschoots van tevoren op wijzen. Voor de meeste ontslagzaken geldt dat deze niet uitmonden in een inhoudelijke gerechtelijke procedure, zodat bijkomende kosten niet aan de orde komen.

Wat als mijn werkgever aanbiedt mijn kosten voor rechtsbijstand te voldoen? Jouw werkgever betaalt jou of rechtstreeks aan ons!

Soms is met de werkgever (in het kader van een vaststellingsovereenkomst) de afspraak te maken dat hij jouw kosten van rechtsbijstand voldoet. In die situatie kun je een door jou betaalde factuur gewoon indienen bij je werkgever. Je werkgever moet dan aan jou betalen. Ook als je onze factuur nog niet hebt betaald, stuur je deze door aan je werkgever. Afhankelijk van de afspraak in de vaststellingsovereenkomst betaalt jouw werkgever de factuur rechtstreeks aan ons of eerst via jou aan ons. Je ontvangt bij ons altijd automatisch een factuur bij je bestelling. Ben je je factuur kwijt, dan sturen we je deze gewoon opnieuw.

Wat als ik een rechtsbijstandsverzekering heb? Onze hulp kost je dan mogelijk niets!

Bij een rechtsbijstandsverzekering heb je premie betaald voor het geval je ooit rechtsbijstand nodig hebt. Je meldt je zaak als een schadegeval bij je verzekeraar en die kan voor je aan werk gaan met eigen juristen of juristen uit het eigen netwerk van de verzekeraar. Voor die werkzaamheden hoef je dan niet meer te betalen.

Tegenwoordig mogen rechtsbijstandsverzekerden zelf hun eigen jurist (ook buiten het netwerk van de verzekeraar) kiezen, terwijl de verzekeraar de kosten betaalt. Dit geldt voor administratieve en gerechtelijke procedures, ook als geen verplichte procesvertegenwoordiging (door een advocaat) van toepassing is. Verzekeraars zijn hiertoe verplicht op grond van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Op dit moment lopen er nog diverse procedures bij de rechter over de vraag tot hoever de vergoedingsplicht van de rechtsbijstandsverzekeraar reikt. We kunnen daarom nu niet voor alle diensten garanderen dat je verzekeraar deze zal vergoeden. Diensten met betrekking tot rechtszaken (Rechtbank, Hof, Hoge Raad) zullen in ieder geval wel vergoed moeten worden. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen nauwgezet in het oog.

Bestel je een dienst bij ons dan krijg je, na de bestelling, een factuur en betaalinformatie. Deze informatie kun je gemakkelijk doorsturen naar je rechtsbijstandverzekering, zodat je verzekeraar de factuur betaalt. Via dit formulier kan je verzekeraar vervolgens, als de verzekeraar dat wenst, de aan jou gestuurde factuur wijzigen. Betaalt de rechtsbijstandsverzekeraar, dan kost onze dienst jou uiteindelijk dus niets. Let er wel op dat onze factuur op tijd betaald wordt. Pas na onze ontvangst van betaling gaan we over tot levering van de dienst! Het advies is om eerst je rechtsbijstandsverzekeraar te benaderen en je zaak daar aan te melden, voordat je een dienst bij ons bestelt.

Wat als ik lid ben van een vakbond? Check je vakbond!

Als je lid bent van een vakbond, dan kan het zo zijn dat je recht hebt op gratis hulp van een vakbondsjurist. Check dit vooraf bij je vakbond!

Wat als ik een laag inkomen heb?

In zo’n geval kan het gunstiger zijn een advocaat te nemen op basis van een zogenaamde toevoeging. Wij behandelen geen zaken op toevoeging! De overheid betaalt in geval van toevoeging jouw kosten rechtsbijstand. Jij betaalt alleen een eigen bijdrage. Check of je in aanmerking voor toevoeging kunt komen en hoe hoog je eigen bijdrage dan is.

 

Ik wil dit delen op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin