Arbeidsongeschikt en bijna AOW? Claim nu de transitievergoeding!

20 nov 2019

Als je op of na 1 juli 2015 arbeidsongeschikt bent geworden (je bent 2 jaar ziek geweest en je hebt een WIA-uitkering toegekend gekregen van UWV), je niet meer werkt bij je oude werkgever en hij je geen loon meer betaalt en hoeft te betalen, dan heb je een zogenaamd “slapend dienstverband”. Waarschijnlijk heeft je werkgever je destijds niet willen ontslaan, omdat hij in dat geval de transitievergoeding aan je moet betalen. Zo’n transitievergoeding kan in de tienduizenden euro’s lopen. Als werknemer kon je hier weinig tegen beginnen. Na het bereiken van de AOW-leeftijd zou de werkgever sowieso geen transitievergoeding meer hoeven te betalen.

Claim nu zelf je transitievergoeding

In deze situatie is verandering gekomen door een uitspraak van de Hoge Raad van 8 november 2019. De uitspraak komt erop neer dat de werknemer met een slapend dienstverband zijn werkgever zelf een beëindigingsvoorstel (ontslagvoorstel) kan doen, waarin hij zijn vraagt om toekenning van de wettelijke transitievergoeding. De werkgever is verplicht om in te stemmen met zo’n voorstel, op grond van goed werkgeverschap. De hoogte van de transitievergoeding is gemaximeerd naar de berekening op de dag van 2 jaar arbeidsongeschiktheid.

Bijna AOW

Expliciet zegt de Hoge Raad dat het bijna bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet een gerechtvaardigd belang voor de werkgever is om niet op het beëindigingsvoorstel van de arbeidsongeschikte werknemer in te gaan. Anders gezegd, zolang je deze leeftijd nog niet hebt bereikt kun je om je transitievergoeding vragen en moet je werkgever deze ook betalen. Ook als je er eerst om hebt gevraagd en daarna bereik je pas de AOW-leeftijd, dan heb je recht op toekenning van transitievergoeding. Laat je je werkgever echter pas op of na je AOW-leeftijd iets horen, dan heb je geen recht op transitievergoeding.

Stilzitten kost je de transitievergoeding

De conclusie is dat stilzitten je de transitievergoeding kost, als ook je werkgever blijft stilzitten. Overigens hoef je met je werkgever geen medelijden te hebben. Hij kan de aan jou betaalde transitievergoeding weer terugvragen bij UWV. Dat kan met ingang van 1 april 2020.

Hulp nodig?

Wij bieden je een gratis modelbrief aan om je transitievergoeding bij je werkgever te vragen. Of je werkgever hier nu wel of niet op reageert, het is belangrijk dat je je goed laat adviseren. Kijk op deze pagina voor hoe wij je verder kunnen helpen. Of vraag gelijk de gratis modelbrief aan:

Stuur mij de modelbrief
dit veld niet invullen s.v.p.