Ontslag met een vaststellingsovereenkomst

Superkort weergegeven

Jouw werkgever wil je dienstverband beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Je doet er verstandig aan je positie nu te laten beoordelen door een deskundige arbeidsjurist, om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je recht op hebt. Klik hier als een andere ontslagsituatie voor je van toepassing is.

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. In deze overeenkomst spreken jouw werkgever en jij af dat jouw arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden eindigt en onder welke voorwaarden dat gebeurt. Het is een ontslag met wederzijds goedvinden en het resultaat van onderhandeling tussen werkgever en werknemer. Onderdelen van de vaststellingsovereenkomst zijn bijvoorbeeld de einddatum van het dienstverband en of je een ontslagvergoeding meekrijgt. Daarnaast spreken partijen bijvoorbeeld vaak iets af over het concurrentiebeding of de auto van de zaak.

Een vaststellingsovereenkomst is altijd een onderhandelingsresultaat. Je hoeft dus niet in te stemmen met het aanbod van je werkgever. Je hebt het volste recht om met tegenvoorstellen te komen. Komen partijen tot overeenstemming, dan is een verdere inhoudelijke ontslagprocedure overbodig. Vaak kan een hogere ontslagvergoeding worden overeengekomen dan de werkgever in eerste instantie heeft aangeboden. Ook kunnen je juridische advieskosten in de onderhandelingen geregeld bij de werkgever neergelegd worden. Voor vaststellingsovereenkomsten aangegaan op of na 1 juli 2015 geldt dat je een wettelijke bedenktijd hebt. Je kunt dan op de vaststellingsovereenkomst terugkomen

"

Samengevat

Ontslag met wederzijds goedvinden

Voorwaarden geregeld in de vaststellingsovereenkomst

Als uitkomst van onderhandeling

Je hebt recht op WW

Schakel wel juridische hulp in

Heb je een ontslaggesprek? Dit zijn onze tips

w

TIP 1

Zeg niet toe. Luister wel naar je werkgever, maar doe geen toezeggingen in een ontslaggesprek dat je werkgever met je voert.
l

TIP 2

Zet geen handtekening. Het eerste aanbod van je werkgever is vaak voor verbetering vatbaar. Teken dus niet gelijk, nadat het voorstel je wordt voorgelegd. Neem het gewoon mee naar huis of laat het e-mailen.

TIP 3

Vraag meer bedenktijd als je vindt dat je werkgever je onder druk zet. Wij kunnen die extra bedenktijd ook voor je regelen.

TIP 4

Schakel juridische hulp in. Rondom je ontslag spelen allerlei vragen en risico’s. De ontslagregels veranderen ook nog eens continu. Voor ons is dat ons dagelijks werk. Wij behartigen alleen jouw belang. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat.