Hoe zorg ik voor een goede transitievergoeding onderhandeling?
Als je werkgever je wil ontslaan, dan zal hij je in de meeste gevallen een voorstel doen om te komen tot een beëindiging van je arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. In zo’n voorstel zal de werkgever veelal een ontslagvergoeding aanbieden, die gebaseerd is op de wettelijke regeling over de transitievergoeding. Kun je over deze transitievergoeding onderhandelen? Zeker dat kan. De hoogte van de ontslagvergoeding in de vaststellingsovereenkomst is vrij onderhandelbaar. Een (veel) hoger of lager bedrag kan dus de uiteindelijke uitkomst van de transitievergoeding onderhandeling zijn.
Moet ik het onderhandelen transitievergoeding aan jullie uitbesteden?
Die keus is natuurlijk geheel aan jou. Wel denken wij, in alle bescheidenheid, dat wij veelal een beter resultaat voor je zullen weten te bereiken, dan wanneer je zelf aan de slag gaat met het transitievergoeding onderhandelen. Het beoordelen en behandelen van ontslagdossiers is ons dagelijks werk. Bovendien legt het meestal meer gewicht in de schaal, als je laat zien dat je een deskundige jurist hebt ingeschakeld.
Transitievergoeding onderhandelen voor een vaste prijs
Het onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst doen we tegen een vaste prijs. Je weet zo vooraf precies waar je aan toe bent. We gaan direct aan het werk voor je, nadat we de nodige dossierinformatie hebben ontvangen. Daarbij gaat het in ieder geval over jouw recente loonstrook, arbeidscontract en beëindigingsvoorstel van je werkgever. We vragen deze en andere relevante informatie meteen bij je op, nadat je de kosten aan ons hebt voldaan (IDeal of Overmaken). Tot slot nog dit: Het onderhandelen transitievergoeding is maar één van de onderdelen van een onderhandeling vaststellingsovereenkomst. Het gaat om het totale pakket van de overeenkomst. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar jouw WW- en vakantierechten en andere voorzieningen bij ontslag. Zelfs die waar je misschien zelf niet aan had gedacht.
Wij nemen deze regel als uitgangspunt:
Ontslagvergoeding = transitievergoeding + afkoopsom
Onze werkwijze
Stap 1: INTAKE
Na jouw betaling mailen we je een formulier om een paar vragen over jouw situatie te beantwoorden en jouw documenten (vaststellingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld) te uploaden. Deze informatie bestuderen wij grondig.
Stap 2: BEOORDELEN
Stap 3: OVERLEG MET JOU
Stap 4: ONDERHANDELEN
We onderhandelen met jouw werkgever over een betere vaststellingsovereenkomst, als je ons daar opdracht voor hebt gegeven. We nemen dan alle communicatie met jouw werkgever over je ontslag van je over. Natuurlijk betrekken we je vooraf steeds bij iedere stap in het onderhandelingsproces.
Stap 5: VASTSTELLINGSOVEREENKOMST
Beoordeling en Onderhandelen Vaststellingsovereenkomst
- Alle items onder “Beoordeling Vaststellingsovereenkomst”
- Alle items onder “Onderhandelen vaststellingsovereenkomst”
- Later betalen van het door jouw werkgever in de vaststellingsovereenkomst aangeboden bedrag voor jouw juridische kosten. Vooraf betaal je:
Beoordeling Vaststellingsovereenkomst
- Schriftelijk adviesrapport van arbeidsjurist
- Wanneer gaat de WW in?
- Is de vaststellingsovereenkomst wel/niet “WW-veilig”?
- Moet ik instemmen, onderhandelen, procederen?
- Model protestbrief
- Telefonisch vervolgconsult met arbeidsjurist
- Vooraf betaal je de vaste prijs:
Onderhandelen Vaststellingsovereenkomst
- Onderhandelen via correspondentie en telefonisch overleg met jou en je werkgever door arbeidsjurist
- Constante updates aan jou over het lopende proces
- Algehele oplossing/onderhandelingsresultaat
- Bij patstelling juridische ondersteuning tot de zaak moet worden voorgelegd aan rechter of UWV
- Vooraf betaal je de vaste prijs: